Deze ochtend stelde een leerling van het Damiaaninstituut te Aarschot me de vraag of GROEN! niet bang is om in de nabije toekomst ‘niet meer nodig te zullen zijn’. Daarop heb ik geantwoord dat ik niet bang ben, want dat de ecologie dé ideologie van de 21ste eeuw zal zijn. Want als het al niet het mededogen is met de 80% mensen op aarde die het met slechts 20% van de aardse goederen moeten stellen, dan zullen de biofysische begrenzingen van onze moeder aarde, voorwaarde tot eenieders bestaan, ons allemaal en zonder onderscheid wel dwingen tot ingrijpende andere consumptie en productiepatronen.

Punt is van nu en met onmiddellijke ingang geen gras meer te laten groeien over wat we vandaag wel degelijk en met wetenschappelijke zekerheid weten: het moet anders. “Wir haben es nicht gewusst” zal geen excuus kunnen vormen voor de miljoenen slachtoffers die ten gevolge van de klimaatwijzigingen wereldwijd zullen vallen als we de weg die we nu gaan hardnekkig blijven verder zetten.

GROEN! pleit voor een pact dat het klimaatprobleem, veel meer dus dan een temperatuurstijging , in de kiemen smoort. We pleiten voor een raamkader van afspraken tussen burgers, sociale partners en overheden, om een georganiseerde stap in de richting van een ecologische wereld te zetten. Helemaal zoals in de periode na Wereldoorlog II een kader van sociale zekerheid werd uitgebouwd waardoor ook de democratisering van het onderwijs plaats kon vinden, en we uiteindelijk op korte tijd voor veel meer mensen welvaart konden garanderen.

Voor GROEN! is het ook geen kwestie van deze of gene de schuld en dus ook de verantwoordelijkheid voor oplossingen te geven. Wij zijn niet tegen de boeren, zoals we ook niet tegen ondernemers zijn. Integendeel: GROEN! gaat, helemaal volgens de ecologische ideologie, voor een inclusieve wereld die verschillen verzoent met het oog op betere syntheses. Als GROEN! kicken we niet om in de portefeuilles van de mensen te tasten, om zo slechts één groep te laten opdraaien voor de fouten die we als gehele gemeenschap van mensen in het verleden maakten en nog steeds maken. Als GROEN! zijn we overtuigd dat we het allemaal samen moeten doen.

GROEN! pleit dan ook voor een klimaatregering, een regering die de coördinatie van de realisatie van het klimaatpact aankan en ernstig neemt. Een regering waarvan de inzet, anders dan in het verleden, de langere termijn niet schuwt. Een regering die de problemen bij naam durft noemen, en ze aldus ook kan remediëren.

Het is dan ook meer dan ooit nodig dat GROEN! terug vertegenwoordigers heeft in het federale parlement. De belangrijkste taak van die vertegenwoordiging is ervoor te zorgen dat nu wél wordt aangepakt wat vandaag iedereen beweert te zullen gaan doen, maar waarvoor tijdens de voorbije legislatuur blijkbaar geen tijd en geld was. Geen woorden, zoals een andere leerling vanochtend in het debat stelde, maar daden. Dat is wat de wereld nodig heeft, dat is wat de mensen verwachten van beleidsmakers, en dat is ook waar GROEN!, indien de partij daartoe de kans krijgt, heus over wil waken.

In de kieskring Leuven hebben we 35.000 stemmen nodig om een vertegenwoordiger naar de Kamer te kunnen sturen. Graag daarom een uitnodiging om zoveel mogelijk mensen warm te maken voor een meer dan zinvol bestede stem aan GROEN!