Afgelopen weekend weerklonk binnen de Verenigde Naties nogmaals de roep om de broeikasgassen massaal en dringend terug te dringen. Zo niet kan de aarde al in 2030 een temperatuurstijging met  1,5 graden bereiken, en zijn de gevolgen voor het leven op aarde niet te overzien.  Het is dus hoog tijd om te handelen, en de daad bij het woord te voegen.

Het goede nieuws is trouwens dat iedereen een steentje bij kan dragen. Meer zelfs. Wie slim is, kan rijker worden van de klimaatverandering. Zo organiseren we provinciale groepsaankopen voor dak- en zoldervloerisolatie, spouwmuurisolatie, ramen en foto-voltaïsche zonnepanelen. Op een jaar tijd ontvingen we zo’n 4.157 aanvragen en stond de teller op ruim 500 uitgevoerde of geplande realisaties. Burgers beseffen maar al te goed dat ze door de energetische renovatie van hun huis niet alleen de CO2-uitstoot van hun woning naar beneden halen, maar ook op besparen hun energiefactuur en het comfort én de waarde van de woning doen stijgen. Met de provinciale groepsaankopen hangt ook degelijke informatie samen. Zo halen we drempels voor het uitvoeren van energiebesparende investeringen weg. Finaal zorgen we ervoor dat de klant het beste product krijgt tegen een goede prijs.

Binnen onze groepsaankopen werken we ook hoofdzakelijk met lokale aannemers en installateurs. Dit wil zeggen dat de 500 aannemingen van dakisolatie, zoldervloerisolatie en zonnepanelen die in het eerste jaar van de provinciale groepsaankopen werden gedaan, grotendeels door Vlaams-Brabantse bedrijven gebeurden. Zo bewijzen we dat investeringen die goed zijn voor het milieu, de economie aanzwengelen en zorgen voor meer lokale werkgelegenheid.

De Vlaams-Brabantse aannemers en andere bedrijven spelen in het algemeen een belangrijke rol om onze provincie klimaatneutraal te maken. Met het Vlaams Netwerk van Ondernemingen Vlaams-Brabant (Voka) richtten we het unieke Milieu-infopunt voor de kmo (miK) op. miK neemt bedrijven mee op onze weg naar klimaatneutraliteit. Sinds 2014 dingen bedrijven mee naar de titel Klimaatambassadeur. De eerste klimaatambassadeur werd Nearly New Office Furniture (NNOF), een bedrijf uit Vilvoorde dat zijn geld verdient door oude meubelen om te toveren in nieuwe meubelen. Daarna volgden Ecoworks uit Vilvoorde, de Kasteelhoeve uit Wange en ACE Packaging uit Diest. Zonder de vele kleine en middelgrote ondernemingen in onze provincie kunnen we het klimaatneutraal verhaal van de provincie Vlaams-Brabant niet schrijven.

Als het van ons afhangt, blijven ze ook in een volgende beleidsperiode (2019-2024) een heel belangrijke partner. Zelfs meer. Op de recentste lunch van VOKA Metropolitan stelde de burgemeester van Rotterdam Ahmed Aboutaleb nog dat alleen een economie die investeert in de energietransitie nog zal opbrengen. Met andere woorden hangt onze toekomstige welvaart samen met de mate waarin we erin zullen slagen de broeikasgassen écht te beperken door oude fossiele brandstoffen af te zweren en we massaal hernieuwbare energiebronnen zullen aanboren.

Wat hernieuwbare energie betreft, is er in Vlaams-Brabant vooral nog heel veel plaats voor zonne-energie. Nog maar een uiterst kleine fractie van de daken van Vlaams-Brabant (3,8%) die geschikt zijn voor zonne-energie, heeft ook inderdaad zonnepanelen. En ook voor windenergie is er nog plaats. Op dit moment halen 24 windturbines in Vlaams-Brabant energie uit de wind. Daarmee is het aantal werkende windturbines in Vlaams-Brabant de voorbije zes jaar verdubbeld. Windenergie is belangrijk. Een windturbine met een vermogen van 3,6 MW voorziet in één klap minimum 2000 gezinnen van hernieuwbare energie!

Als wij na 14 oktober 2018, dankzij uw steun, de volgende zes jaar kunnen verder werken in het bestuur van Vlaams-Brabant, willen we samen met burgers, middenveld en bedrijven verder werk maken van de energietransitie. We willen van de urgente nood een duurzame deugd maken, en zorgen dat we met zijn allen aan de klimaatverandering winnen in plaats van eraan ten onder te gaan.

Meer lezen? Bestel mijn boekje Voor de kinderen van mijn kinderen. 20 groene doelen voor Vlaams-Brabant via 20groenedoelen@gmail.com of koop je exemplaar in de Standaard Boekhandel in Leuven of in Overijse. In andere Standaard Boekhandels kan je het boek bestellen. Het boek kost 10 euro (excl. verzendingskosten).