Voor we onlangs een dagje doorbrachten in ’s-Hertogenbosch bezochten we Nijmegen. Die stad wordt al langer mee bestuurd door GroenLinks en is sinds kort ook de ‘Green Capital of Europe. Onze dag in Nijmegen startte met een bezoek aan het bedrijf Neopixels Insulations. Die onderneming levert de isolerende korreltjes waarmee één van de aannemers van de provinciale Vlaams-Brabantse groepsaankoop voor spouwmuurisolatie werkt. We kwamen zaakvoerder, Stefan Nooijens, tegen toen we onlangs in Scherpenheuvel onze groepsaankoop lanceerden en demonstreerden. Toen hij hoorde dat we naar Nijmegen zouden komen, nodigde hij ons prompt uit voor een bezoek aan zijn bedrijf.
In het gezelschap van wethouder voor GroenLinks in Nijmegen Noël Verguns en raadslid Volkert Vintges trokken we vervolgens naar het Honigcomplex. Het bedrijf Honig, bekend voor zijn soep, trok in 2012 weg van de site en maakte plaats voor innovatieve ondernemingen, zoals dat van bakfietspionier Jos Sluijsmans. Tot 2022 tenminste, want dan zullen er op de voormalige bedrijfssite nieuwe woningen verrijzen. Op de Honigsite genieten we van een lekkere lunch en huren we fietsen waarmee we de rest van de dag, onder deskundige leiding van Bert Lagerweeij, Nijmegen verkennen.
We maken kennis met de stad aan de Waal, haar polders en haar fantastische fietssnelwegen. We leren dat gasvrij en circulair wonen heel goed mogelijk is. Karla Mulders ontvangt ons bij haar thuis. Zij moet haar rijtjeshuis enkel bij heel lage temperaturen verwarmen met infraroodlampen. Even verder bezoeken we een sociale woning die helemaal is ingericht met gerecycleerde meubelen, van lusters tot boxershorten. Deze mooie woning doet trouwens dienst als ‘rustwoning’ wanneer de woonmaatschappij aan de eigen woning werkt.
De nieuwe fietsbrug, de zogenaamde ‘Snelbinder’, geeft ons een mooi zicht op de Veur-Lent, het eiland in de rivier de Waal, in mijn geheugen gegrift door het liedje van Boudewijn De Groot ‘Het land van Maas en Waal’. Vanwege de dreigende dijkdoorbraken door hoge waterstanden besloot de stad Nijmegen dat er meer water door de Waal moest kunnen stromen. Daarom groef men vanaf 2011 een nevengeul waardoor de waterstand in de rivier vandaag tientallen centimeter lager is. Tussen de Waal en de nevengeul ontstond een eiland waar mensen nu exclusief wonen, jongeren verpozen en koeien grazen.
Over de brug, in de deelgemeente Lent, komen we het grootste strogebouw van Nederland tegen. De Initiatiefgroep Ecologisch Wonen Nijmegen (Iewan) vond woningcoöperatie Talis bereid om een complex te realiseren van 24 sociale huurwoningen, opgetrokken uit stro, leem en hout. Op 1 mei 2015 werd Iewan, in de volksmond beter bekend als ‘de Strowijk’, officieel in gebruik genomen. Mensen wonen er sindsdien op een unieke en duurzame wijze samen.
Van Iewan fietsen we met de wind op kop naar het kantoortje van de burgercoöperatie WindpowerNijmegen. Daar vertelt Volkert over de hindernissen die moesten overwonnen worden vooraleer de vier windmolens van de coöperatie er effectief stonden. Van burgers die zich op lokaal vlak organiseren en samen een project voor duurzame energie realiseren, dromen we ook in Vlaams-Brabant. We hebben al enkele voorbeelden zoals Ecopower en Pajopower, maar we hopen dat er nog veel coöperaties bij komen. Daarom ook startten we onlangs met het Lokaal Initiatief voor een Coöperatieve Hernieuwbare Transitie, kortweg LICHT-Vlaams-Brabant.
Met onze LICHT-werking willen we de gemeentebesturen in Vlaams-Brabant aanmoedigen om iedereen die lokaal met energietransitie bezig is, te verenigen. Alleen door samenwerking, ook over de grenzen heen, zullen de klimaatdoelstellingen immers sneller kunnen worden gerealiseerd. En de kracht van samenwerking, dat is waar wij als Groenen in geloven. We kijken dan ook graag over het muurtje, om te delen en om te leren.
Met dank aan mijn medewerkers Toon Toelen en Mik Khani voor de zorgvuldige samenstelling van het programma en de puike organisatie van onze uitstap!
1 Pingback