Mensen samenbrengen, mensen verbinden over de grenzen van landen, sectoren en thema’s heen. Dat is wat we met de provincie Vlaams-Brabant de voorbije jaren gedaan hebben. Een bewuste keuze, want we zijn ervan overtuigd dat samenwerken en mensen met elkaar verbinden verrijkend is.

Samenwerken geeft ons nieuwe inzichten en helpt ons bouwen aan onze samenleving, want de uitdagingen waarvoor we staan zijn groot. Denk maar aan de klimaatverandering en het samenleven in verschil. Het zijn uitdagingen die we maar tot een goed einde kunnen brengen als we de handen in elkaar slaan, over het muurtje kijken en ons laven aan de expertise van anderen. En dat hebben we de voorbije jaren gedaan en mogelijk gemaakt.

© Lien Wevers

Zo brachten we jonge docenten van twee circusscholen samen, de een in Palestina, de ander in België. Ze deelden hun expertise over het werken met kwetsbare jongeren aan een positief levensproject. Hoe geef je via circus jongeren goesting om iets van hun leven te maken? Ondanks de afstand hadden deze docenten heel wat van elkaar te leren. Ondertussen genieten jeugdverenigingen in Palestina en hier bij ons van die gebundelde expertise.

 

Op ons initiatief werkten ook twee natuurverenigingen, de een in Vlaams-Brabant, de ander in Peru, samen. Hoe kunnen we kinderen en jongeren zo goed mogelijk onderwijzen over de klimaatverandering? Die vraag stond centraal. De klimaatverandering treft België en Peru dan wel verschillend. Jongeren hierover onderwijzen zien beide verenigingen als erg waardevol. En ze staken bijzonder veel van elkaar op.

Mensen samenbrengen over de grenzen heen, dat doen we ook dit jaar weer met Afrika Filmfestival. Het festival laat een andere wereld binnenwaaien in onze kamers. Via film leren we de ander kennen en ontdekken we dat veel meer ons verbindt dan verdeelt.

De strijd tegen de klimaatverandering en het vredevol samenleven in verschil blijven vandaag twee grote maatschappelijke uitdagingen. Zomerweer in april en de vraag of het inderdaad onoverkomelijk is dat een man vrouwen met de hand op het hart begroet?

De uitdagingen zijn legio. En met al die uitdagingen in het verschiet, blijft Afrika Filmfestival broodnodig. Daarom maken we er als provincie ook dit jaar weer 65.000 euro voor vrij. Laat de ander ons verrijken en laat ons daarmee starten op de 23e editie van Afrika Filmfestival.

Afgelopen vrijdag gaven we de aftrap van het festival in Kinepolis, Leuven. De Vlaams-Brabanders kozen ook dit jaar massaal voor Afrika Filmfestival, ondanks de warme zomeravond. Afrika Filmfestival is voor velen duidelijk een jaarlijkse afspraak geworden. De inschrijvingen liepen ook dit jaar weer als zoete broodjes binnen. Twee volle zalen, faut-le faire! Het toont dat de mensen in Vlaams-Brabant de ander heel graag willen ontmoeten, wat sommigen ook mogen beweren. En dat stemt mij bijzonder hoopvol.

Het Afrika Filmfestival loopt nog tot 5 mei in heel Vlaams-Brabant. Het programma vind je op www.afrikafilmfestival.be.

Foto Afrika Filmfestival: © Stefaan Cordier