Dieren spelen een belangrijke rol in het leven van vele mensen. Wanneer ze sterven, willen mensen graag op een bewuste manier afscheid nemen. Dat is belangrijk voor het rouwproces. Dierencrematorium Memoria in Tremelo wil hierbij helpen. ‘We willen de herinnering aan de overleden dieren echt inhoud geven’, zegt Nathalie Rombaut, zaakvoerder van Memoria. ‘Naast een afscheid op maat, geven we de baasjes ook een pootafdruk op inkt en een haarpluk mee’. Als bevoegde gedeputeerde in de provincie Vlaams-Brabant verleende ik de milieuvergunning voor het funerarium en -dierencrematorium.

Nathalie, hoe ben je op het idee gekomen om anderhalf jaar geleden een dierencrematorium op te richten?

Ik heb zelf mijn drie huisdieren in een korte tijdsspanne verloren. Ik ben toen zelf naar een dierencrematorium gegaan en dat heeft me zo goed geholpen bij het verwerken van het afscheid. Op dat moment besefte ik dat het mijn roeping was om dit ook te gaan doen. Daarbij kon ik steunen op mijn achtergrond als paraveterinaire dierenartsassistent.

Hoe verloopt het traject wanneer mensen bij je komen aankloppen na het overlijden van hun dier?

Ik bespreek met de klanten wat hun verlangens zijn en hoe zij afscheid van hun dier willen nemen. Mijn klanten bepalen zelf welke afscheidsformule ze verkiezen. Zo kunnen ze kiezen of ik hun dier thuis of bij de dierenarts op kom halen, maar ze mogen hun dierbaar beestje natuurlijk ook zelf naar Memoria brengen.

Omdat ik lijkzakken niet respectvol vind, zal ik altijd een draagberrie bruiken. Als ik toekom, begroet ik steeds het overleden dier. Als ze dat wensen, kunnen mensen voor een opbaring kiezen. Ik zorg er dan voor dat de diertjes vredig en rustig liggen. Ook als het dier door een ongeval om het leven gekomen is, doe ik mijn uiterste best om het diertje mooi op te maken voor de laatste reis. Ik investeer veel tijd en energie in de opbaring. Ik vind het belangrijk dat mensen met een mooi beeld kunnen afsluiten. Veel mensen die schrik hebben om te gaan kijken, bedanken me achteraf en zeggen me dat ze met een mooie herinnering verder kunnen. Dat vind ik wondermooi!

Mensen kunnen 24 uur op 24 uur, en 7 dagen op 7 telefonisch contact opnemen. Die permanente beschikbaarheid is belangrijk voor het rouwproces. Vanaf het overlijden van het dier tot en met de crematie valt er een gat. Mensen kunnen het verlies niet meteen plaatsen en lopen verloren. Hoe sneller de crematie kan plaats vinden, des sneller ook het rouwproces kan beginnen.

20171005_152214_resized_2

Naast het aanbieden van een afscheid op maat, vind je een transparante werking belangrijk. Hoe doe je dit?

Ik vind het heel belangrijk dat de klanten de oven kunnen zien. Weten hoe ik werk, helpt bij de verwerking. Mensen kunnen met de eigen ogen zien dat de as die ze meekrijgen wel degelijk enkel van hun eigen diertje is. Klanten vertellen me dat de confrontatie met de oven hard is, maar dat ze tegelijk voor opluchting zorgt. Acht op tien mensen kiezen er dan ook voor om de oven te zien. Een dier is niet meer zomaar een dier. Een dier is deel van het gezin en vaak een volwaardig familielid. Vele mensen wensen dan ook een echte begrafenis voor hun dier.

Omdat ik openheid hoog in het vaandel draag, mogen mensen altijd contact opnemen om eens te komen kijken in Memoria. Ook mensen zonder dier zijn welkom. Elk jaar organiseer ik ook een opendeurdag. Zo kan iedereen zien hoe het werkt.

Welke mensen komen bij je aankloppen?

Ik ontmoet verschillende mensen, mannen en vrouwen, van alle leeftijden. Maar het zijn vooral mensen die een hele hechte band hebben met hun dier. Mensen die een dier graag gezien hebben, willen op een bewuste manier afscheid nemen van hun beestje. Zo herinner ik me nog een twintiger wiens hond hem kanker hielp te overwinnen. Toen zijn hond nadien zelf aan kanker overleed, wou hij het beste van het allerbeste als laatste eerbetoon.

Er blijven me ook veel dieren bij die door een verkeersongeval om het leven kwamen. De liefde en vriendschap die mensen van dieren krijgen, is zo ongelofelijk oprecht dat ze veel over hebben voor een mooie begrafenis.

Het moet een gevoel van voldoening geven om mensen op deze manier te kunnen helpen.

Dat klopt! Achteraf krijg ik al eens bedankkaartjes van mensen die hun dier hier lieten cremeren. Dat doet me enorm plezier. Mensen bedanken me voor de serene begeleiding en de ruggensteun die ze hier krijgen. En dat doet deugd. Het is voor mij de kers op de taart.

20171005_152102_resized_2

Sinds de opstart van je crematorium kwam je reeds meerdere malen in contact met de provincie Vlaams-Brabant. Hoe zijn deze ervaringen geweest?

Ik heb de provincie als een aangenaam contact ervaren. Ik heb er de juiste steun gekregen, ook al verliep de zoektocht naar een ideale plaats moeizaam en kwamen er heel wat administratieve verplichtingen aan te pas. In vergelijking met andere provincies is Vlaams-Brabant streng. En dat is goed. Zowel de aanvraagprocedure als de jaarlijkse emissiemetingen worden zeer strikt genomen. De uitstoot die Memoria voortbrengt, wordt dus streng gecontroleerd.

Heb je eventueel aanbevelingen voor het beleid?

Op dit ogenblik is het alleen toegelaten om huisdieren te laten cremeren. Honden, katten, knaagdieren, reptielen, vissen en kleine vogels horen daarbij. Ik heb echter al aanvragen gehad voor kippen en dwerggeitjes. Crematie van veedieren is niet toegelaten. Het is verboden om dieren in de tuin te begraven, maar dan moet er voor deze dieren toch een oplossing komen om op een bewuste manier afscheid te kunnen nemen bij hun overlijden. Dat is namelijk heel belangrijk voor het rouwproces.

Dieren spelen zo’n belangrijke rol in het leven van mensen dat het ook goed zou zijn als dieren vaker zouden worden toegelaten in ziekenhuizen en in rusthuizen. Omgaan met dieren doet mensen vaak zo goed dat ze er terug van open bloeien. Ik vind het heel goed dat de provincie Vlaams-Brabant via haar ‘Memorandum voor een diervriendelijke gemeente’ lokale besturen aanmoedigt om dieren toe te laten in bijvoorbeeld rusthuizen. Ik geloof dat het gezelschap van dieren bijdraagt aan een betere gezondheid.

Welke droomprojecten koester je nog voor de toekomst?

Ik zou op een van de kerkhoven in onze gemeente graag een strooiweide met een columbarium voor dieren willen inrichten, al is het maar een klein hoekje. Dat is écht een innige droom die ik koester voor de toekomst. Die kunnen realiseren, zou heel mooi zijn.

Bedankt voor dit gesprek, Nathalie!

Elk jaar in juni houdt Memoria een opendeurdag om iedereen – mét of zonder huisdier – te laten kennismaken met het crematorium. Als je meer informatie wenst, kan je Memoria volgen via sociale media: https://www.facebook.com/memoria69A/