Elke avond, net voor het donker wordt, trekken we ons terug achter de muren van het klooster van de paters Xaverianen in Bukavu. Van een wereld vol uitdagingen komen we terecht in een oase van rust. Als we niet beter zouden weten, zouden we niet geloven dat het gevaarlijk is om na zes uur ‘s avonds nog een wandelingetje te maken buiten de kloostermuren. Ieder van ons kreeg een geriefelijk ‘paterkamertje’ toegewezen: een bed, bureau, kast en klein badkamertje met warme douche. ’s Avonds is het al snel muisstil.

IMG_4249
De tuin van de paters Xaverianen

 

Elke ochtend om 6u wekt het gezang van vissers op het water me. Wat een prachtig land is dit toch! ‘Onze paters wisten verdomd goed waar ze hun klooster moesten vestigen’, zeggen we regelmatig. Met veel zijn ze niet meer, maar ze volharden in hun geloof. Zelfs al geven ze ook meermaals en openlijk toe dat ze minder dan ooit gerust zijn in de toekomst van ‘het land van hun leven’.

 

In het klooster van ‘onze paters’ bevindt zich ook één van de enige musea die Bukavu rijk is. Het Musée du Kivu herbergt een geweldige schat aan traditionele kunst. De ruimte is heel klein, maar ik luister geboeid naar de verhalen van Barthélémy Kayumba. Ik leer van mijn gids dat in de cultuur van de Buyu de vrouw en vrouwelijkheid centraal staan terwijl de Bembe – “nog altijd”, lacht Barthélémy – uitblinken in de krijgskunst. De Lega zijn volgens Bartéhlémy van oudsher goede beeldhouwers, letterlijk én figuurlijk dan. De Lega organiseren volgens Barthélémy hun samenleving op democratische wijze. Ze hebben ook een uitgesproken visie op wat goed en kwaad is. Ik bedenk hoe belangrijk het is dat dit toch wel uitzonderlijke ‘erfgoed’ bewaard wordt voor de toekomstige generaties van Congo. Daarom geef ik Barthélémy mijn kaartje en beloof ik hem dat we zullen proberen hem in een contact te brengen met het Afrikamuseum van Tervuren. Als de paters er straks niet meer zijn, is het van belang dat de collectie wordt geïnventariseerd en misschien elders een mooie plek krijgt. Ik hoop alvast dat ons Afrikamuseum Barthélémy hierbij kan helpen.