‘Het is niet omdat je in elk café koffie kunt drinken dat er geen plaats is voor een goede koffiebar’, zei Gaea Schoeters afgelopen weekend in de Standaard. Daarmee wilde ze illustreren dat een ‘roze’ boekenwinkel nog steeds kan. Meer zelfs, een boekenwinkel waar men literatuur kan kopen met holebitra’s als thema, is nog steeds nodig. Het is belangrijk dat holebitra’s zichzelf kunnen herkennen in liedjes, maar ook in boeken en in films.

We ondersteunen als provincie Vlaams-Brabant dan ook heel graag en overtuigd het holebifilmfestival dat vanaf morgen voor de vijftiende keer doorgaat. Op het programma staan een aantal klassiekers, maar ook heel wat nieuwere en recentere films.

Mijn veertienjarige zoon en ik lachten ons een traan bij het zien van ‘Pride’ (Matthew Warchus). In deze film zamelt een groep homoseksuele activisten geld in om stakende mijnwerkers in het Engeland van Thatcher een hart onder de riem te steken. Als de activisten besluiten het geld persoonlijk te gaan afgeven in een mijnwerkstadje in het binnenland van Wales worden ze door sommigen met open armen ontvangen, maar door anderen op gehoon onthaald. De activisten laten zich echter niet uit het lood slaan, en halen het onderste uit de kan om hun solidariteit inhoud te geven.

_2330377234Een heel andere film dan ‘Pride’, maar ook gebaseerd op een waargebeurd verhaal, is de al iets oudere ‘Reaching for the Moon’(Bruno Barreto). Schrijfster Elizabeth Bishop, een van de grotere vrouwelijke poëten, reist af naar Rio de Janeiro. Daar wordt ze verliefd op de eigenzinnige architecte Lota de Macedo Soares. Terwijl Lota op de achtergrond een gezin sticht met haar vroegere vriendin, bouwt ze ook een huis voor Elizabeth. Jarenlang vindt Elisabeth er  inspiratie en vervulling, maar de droom van de twee kunstenaressen blijft helaas niet duren.

2014, THE IMITATION GAMEOok de film ‘The Imitation Game’ kent geen happy end (Morten Tyldum). Tijdens WOII belandt de jonge professor wiskunde Alan Turing in een team dat de versleutelde communicatie van het Duitse leger weet te ontcijferen. Dankzij de decoderingsmachine van Alan kunnen hij en zijn collega’s de geallieerden aan talrijke overwinningen helpen. Ze maken een groot verschil in het verloop van de oorlog. Sommigen beweren dat WOII zonder het kraken van de Duitse ‘Enigma’-codering minstens twee jaar langer zou hebben geduurd. Vele miljoenen levens werden door het werk van Alan Turing gespaard. Toch krijgt Alan Turing na de oorlog niet de erkenning die hem toekomt. Integendeel. Als homoseksueel wordt hij verplicht te kiezen tussen hormonenpreparaten of de gevangenis. Alan kiest voor de ‘chemische castratie’. Hij sterft in 1954 in duistere omstandigheden. Op 24 december 2013 verleende koningin Elizabeth Alan Turing gratie en werd zijn veroordeling wegens homoseksualiteit uit de boeken geschrapt.

De productie ‘Gender in de Blender’ neemt, tenslotte, een bijzondere plaats in op het filmfestival. Deze film is het resultaat van een recente uitwisseling tussen jongeren uit Riga (Letland) en Vlaams-Brabant. Niet het product, wel het proces van het elkaar beter leren kennen was in eerste instantie belangrijk in de uitwisseling. Toch mag ook het eindproduct, een spannende miniserie, er meer dan zijn. Verbluffend hoe de jongeren, weliswaar met professionele ondersteuning van de vzw Mediaraven, hun ontmoeting voor altijd wisten vast te leggen in een film waar vandaag nog veel meer mensen dan zij zelf van kunnen genieten…

Het holebifilmfestival toert de volgende drie weken in Vlaams-Brabant. Iedereen is van harte welkom . Naar aanleiding van het uitwisselingsproject  tussen Letse en Vlaamse jongeren in september 2015 werden de website en de educatieve map “Gender in de blender”  in het Engels vertaald. Op 7 december gaat in het Provinciehuis van Vlaams-Brabant, om 19.30u, ook een panelgesprek door rond Europese holebi- en transgenderrechten met onder meer Professor Petra De Sutter.

Meer informatie over het holebifilmfestival is te vinden op: http://www.holebifilmfestival.be .