Ik mag het misschien niet te luid roepen. Men zou immers kunnen gaan denken dat mensen zoals ik in luilekkerland leven. Want politici zijn toch allemaal profiteurs? Ze stoppen toch allemaal hun zakken vol zonder er ooit iets voor in de plaats te doen?

127fbe3253e556319aadb469af2e2a04

In alle bescheidenheid denk ik dat ik mag zeggen dat ik niet aan deze karikatuur beantwoord. Ik leef uiteraard nog, maar ik stop best heel veel tijd in mijn job als gedeputeerde van de provincie Vlaams-Brabant. Als ik af en toe niet bewust stil hou, dan eindigt het engagement niet en stopt het werk nooit.

Maar was dat vroeger anders? Tot die vraag wilde ik eigenlijk komen? Had ik in de tijd dat ik voor de klas stond werkelijk zoveel meer tijd voor mijn eigen kinderen? Was mijn huis toen wel altijd klaar om, bij wijze van spreken, de koning te ontvangen?

Ik denk het niet. Integendeel zelfs. Toen ik nog leerkracht was, kwamen mijn eigen kinderen me ook vaak vinden achter mijn bureau. Vele zondagen gingen toen ook op aan lesvoorbereidingen, differentiatiepakketten, persoonlijke evaluaties en voorbereidingen voor allerlei (beleidsvoorbereidende) activiteiten op schoolniveau.

Kinderen en jongeren, allemaal met hun kleine en grote kanten, leren leren, ze boven zichzelf doen uitstijgen, ze een perspectief geven om in de grote boze wereld mee aan de slag te gaan? Ik durf stellen dat ik het vaak niet zonder succes deed, maar ook dat ik er soms doodmoe van was. Ik heb zelfs al eens gedacht dat een dossier van 100 pagina’s nog snel verwerken tegen een persconferentie de volgende ochtend me veel minder energie kost.

Ik wil  mijn collega’s in het onderwijs dan ook graag een hart onder de riem steken. Ze hebben een zware job die alle aandacht van het beleid verdient. Ik ben niet akkoord met besparingen in het hart van het onderwijsgebeuren. Een toekomstgericht beleid denkt minstens één stap vooruit. Het zorgt voor de mensen die de bouwstenen leggen voor de maatschappij van morgen. Een toekomstgericht beleid mag besparen, maar investeert meer en beter in de mensen die het onderwijs en onze toekomst écht recht houden: de leerkrachten.

 

Voor meer informatie: https://www.facebook.com/stakenvoorverbetering